BDI
  • דירוגים
    • BdiCode
    • עורכי דין
    • עורכי דין דירוג ראשי
    • עורכי דין משרדי בוטיק
    • הכי טוב לעבוד
    • תעשייה
    • בניה
    • פינוי בינוי
    • פינוי בינוי - חברות בשלבי תכנון הפרויקט
    • תמ"א 38
    • תמ"א 38 - חברות בשלבי תכנון הפרויקט
    • מסחר
    • בנקים מסחריים
    • שירותים
    • ייזום ונדל"ן מניב
    • רואי חשבון
    • כרטיסי אשראי - סליקה ונכיון
    • ביטוח
    • אחזקות בניה
    • תשתיות-שרותים
    • עורכי דין בנקאות
    • עורכי דין גבייה והוצאה לפועל
    • עורכי דין עבודה
    • עורכי דין הגבלים עסקיים
    • עורכי דין הסדרי חוב
    • עורכי דין מיסוי
    • עורכי דין צווארון לבן
  • חברות
  • מנהלים
  • מאמרים וחדשות
  • איך דירגנו?
  • התחדשות עירונית
  • Coface
  • המהדורות הדיגיטליות
    • חדש !!! BdiCode2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! נדל"ן ובניה 2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! עורכי דין 2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! החברות שהכי טוב לעבוד בהן 2021 המהדורה הדיגיטלית
  • אודות
  • דבר ההנהלה
  • שאלונים לדירוג BdiCode
    • שאלונים למגזרים 2022
    • שאלונים לדירוג התחדשות עירונית 2022
    • שאלוני עו"ד
    • שאלונים לדירוג משרדי עורכי פטנטים
    • שאלוני רואי חשבון
  • אפשרויות פירסום
  • צור קשר
  • עברית
  • המהדורות הדיגיטליות
    • חדש !!! BdiCode2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! נדל"ן ובניה 2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! עורכי דין 2021 המהדורה הדיגיטלית
    • חדש !! החברות שהכי טוב לעבוד בהן 2021 המהדורה הדיגיטלית
  • אודות
  • דבר ההנהלה
  • שאלונים לדירוג BdiCode
    • שאלונים למגזרים 2022
    • שאלונים לדירוג התחדשות עירונית 2022
    • שאלוני עו"ד
    • שאלונים לדירוג משרדי עורכי פטנטים
    • שאלוני רואי חשבון
  • אפשרויות פירסום
  • צור קשר
BDI
  • דירוגים
    BdiCode עורכי דין עורכי דין דירוג ראשי עורכי דין משרדי בוטיק
    הכי טוב לעבוד תעשייה בניה פינוי בינוי
    פינוי בינוי - חברות בשלבי תכנון הפרויקט תמ"א 38 תמ"א 38 - חברות בשלבי תכנון הפרויקט מסחר
    בנקים מסחריים שירותים ייזום ונדל"ן מניב רואי חשבון
    כרטיסי אשראי - סליקה ונכיון ביטוח אחזקות בניה תשתיות-שרותים
    עורכי דין בנקאות עורכי דין גבייה והוצאה לפועל עורכי דין עבודה עורכי דין הגבלים עסקיים
    עורכי דין הסדרי חוב עורכי דין מיסוי עורכי דין צווארון לבן

    לרשימת הדירוגים המלאה

  • חברות
  • מנהלים
  • מאמרים וחדשות
  • איך דירגנו?
  • התחדשות עירונית
  • Coface
    עמוד הבית / מאמרים / תובנות בנוגע לתחולה בין-לאומית של חוק החוזים האחידים, תשמ"ג-1983 – עו"ד רועי דותן – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'.

קטגוריות מאמרים

  • תקשורת
  • מאמרי BDI
  • קורונה בישראל
  • מאמר מקצועי
  • החברות שהכי טוב לעבוד בהן
  • מגזר הבניה
  • דירוג עורכי הדין
  • דירוג Fico-Bdi
  • דרושים עובדים בחברות

תובנות בנוגע לתחולה בין-לאומית של חוק החוזים האחידים, תשמ"ג-1983 – עו"ד רועי דותן – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'.

בתי המשפט בישראל הרבו לעסוק בשנים האחרונות בתוקפן של תניות שיפוט ותניות "ברירת דין" המוסדרות בתנאי התקשרות של תאגידים רב-לאומיים, ובפרט בשאלה האם אלו מהוות תניות מקפחות על-פי חוק החוזים האחידים, תשמ"ג-1983.
מאת: CofaceBdi
פורסם: 18 מאי 2022

כך, בעניין קלינגהופר (ת.צ. 39292-04-13 קלינגהופר נ' PayPal Pte Ltd) נקבע כי תניה בתנאי השירות של חברת PayPal המקנה סמכות שיפוט לבתי המשפט בסינגפור ומחילה את דין סינגפור היא תניה מקפחת בחוזה אחיד. בעניין בן חמו (רע"א 5860/16 Facebook Inc  נ' בן חמו) דן בית המשפט העליון בתנאי השימוש של חברת Facebook וקבע כי תניה המקנה סמכות שיפוט לבתי המשפט בקליפורניה היא תניה מקפחת בחוזה אחיד משום שלא עלה בידי פייסבוק לסתור את חזקת הקיפוח הקבועה בסעיף 4(9) לחוק החוזים האחידים. בעניין גל (רע"א 7470/20 Facebook Ireland Limited נ' גל) נפסק שהלכת בן חמו חלה גם ביחסים שבין פייסבוק לבין מפרסמים הרוכשים ממנה שירותי פרסום. בכל הנוגע לתניית ברירת הדין נקבע בעניין בן חמו שלא הוכח שתניה שהפנתה לדין קליפורניה שוללת או מגבילה את יכולת הצרכן להשמיע טענות מסוימות ועל כן אינה מקימה את חזקת הקיפוח שבסעיף 4(8) לחוק. אולם בעניין אשל (רע"א 8160/20 Google LLC נ' אשל) פירש בית המשפט העליון תניית ברירת דין בתנאי השימוש של Google בראי העובדה כי מדובר בתניה בחוזה אחיד.

מבלי להידרש לדיון הסבוך בשאלת ההצדקה לקביעות אלו לגופן, עצם בחינתן של תניות אלו בראי חוק החוזים האחידים הישראלי מעוררת עניין בהקשר המתודולוגי של ברירת הדין.

עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת נקבע בהלכת אמסטרדם (בג"ץ 279/51 אמסטרדם נ' שר האוצר) שככלל, ובהיעדר הוראה הקובעת אחרת במפורש או מכללא, חיקוק ישראלי יפורש כבעל תחולה טריטוריאלית. אולם, משקיימת הוראה מפורשת או משתמעת בדבר תחולה אקסטריטוריאלית, ההסדר החקיקתי הספציפי יוחל בהתאם להוראה זו אף מקום בו כלל ברירת הדין הרב צדדי הרגיל ("דין החוזה", "דין מקום ביצוע העוולה", וכו') אינו מורה על החלת דין ישראל. לפיכך, בחינת תוקפה של תניה חוזית לפי חוק החוזים האחידים בהתקשרות שאינה ישראלית על טהרתה כפי שנעשה בעניין בן חמו ו-גל מקנה לחוק החוזים האחידים הישראלי מימד של תחולה אקסטריטוריאלית.

אמנם המסקנה שחוק החוזים האחידים נועד להגן על צרכנים ישראלים גם בהתקשרותם עם ספקים זרים אינה בלתי סבירה כשלעצמה וניתן להצדיקה על בסיס תכלית החוק ורצונו של הפורום הישראלי להגן על צרכניו בהתקשרותם גם עם ספקים זרים. מסקנה זו מתכתבת עם מגמת הפסיקה בשנים האחרונות לראות בהסדרים סטטוטוריים שהם בעלי גוון ציבורי-רגולטורי כחלים גם בנסיבות חוצות גבולות ככל שהסדרים אלו נועדו להגן על הציבור המקומי. כך לדוגמה נקבע כי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 יחול גם ביחס לנותן שירות זר ככל שפניית נותן השירות הזר לצורך מתן השירות נעשתה ללקוחות בישראל (ת.א. 22726-07-17 אגם נ' BNP PRIBS). בית המשפט העליון אף לא שלל עקרונית את האפשרות שחוק התחרות הכלכלית, תשמ"ח-1988 יוחל באופן אקסטריטוריאלי כדי להגן על ניזוקים ישראלים מהתנהלות קרטליסטית בין לאומית מכוח "דוקטרינת ההשפעות" (The Effects Doctrine) שהוכרה בארצות אחרות (רע"א 7179/21 Qualcomm incorporated נ' אשל).

ברם, היעדר דיון קונקרטי, למצער בעניין בן חמו ו-גל, בשאלה העקרונית של תחולתו האקסטריטוריאלית של חוק החוזים האחידים והגדרת היקפה וגבולותיה, והעובדה שבית המשפט הניח כנקודת מוצא כמעט מובנת מאליה כי החוק חל מבלי שנערך דיון ברור בשאלה הפרשנית המצדיקה, על-פי הלכת אמסטרדם, ליתן לו מימד אקסטריטוריאלי, יוצרת אי בהירות במישור ברירת הדין בנוגע להיקף התפרסות החוק.

סביר אמנם שלא בנקל יקבע בית המשפט כי חוק החוזים האחידים הישראלי יוחל בנסיבות בהן ההתקשרות כולה היא זרה (מקרה שנראה, על-פניו, ממילא שכיח פחות בערכאות בישראל). אולם, שאלות מעניינות יותר בהקשר הברירתי הן שאלות כגון האם צרכן זר יוכל להגיש תביעה כנגד ספק מקומי על בסיס חוק החוזים האחידים הישראלי או האם צרכן ישראלי יוכל לטעון להיותה של תניה חוזית מקפחת על בסיס דין זר, קרי האם חוק החוזים האחידים הוא בעל תחולה מידית שיוחל בכל מצב ואף יחסום תחולתו של דין זר (בדומה לדין פרוצדוראלי).

יתכן שתשובה חלקית בלבד לשאלות אלו מצויה בהחלטת בית המשפט המחוזי מחודש מרץ האחרון שדנה בשאלת הדין החל על תביעה ייצוגית שהגיש צרכן ישראלי כנגד חברתTraveljigsaw  המפעילה את האתר להשכרת כלי רכב Rentalcars.com לנוכח תניית ברירת דין המחילה את דין אנגליה (ת"צ 45354-02-18 הירשפלד נ' TravelJigsaw). בהחלטה נקבע שגם אילו תניית ברירת הדין הייתה ברורה וגלויה עדיין היה מקום לבחון את תוקפה לפי חוק החוזים האחידים בשים לב לכך ש-Traveljigsaw  מפעילה אתר בעברית בו מוצג המחיר בשקלים. הטעם לתחולת החוק אפוא, לפי ההחלטה, ובדומה לפסיקה ביחס לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות ובניהול תיקי השקעות,  הוא העובדה ש-TravelJigsaw פונה במכירת שירותיה גם, ובאופן מכוון, אל הצרכן הישראלי. דהיינו, אבן הבוחן המצדיקה מתן תחולה אקסטריטוריאלית לחוק לדעת בית המשפט המחוזי, והיא שגם מגדירה את גבולותיה, היא פגיעה בצרכן הישראלי. אפשר שמקביעה זו ניתן לגזור מסקנה לגבי תחולה שלילית לפיה החוק לא יוחל במקרים בהם יוזמת הפנייה היא מצדו של הצרכן בישראל או כאשר אין מדובר בצרכן ישראלי ואף אם הספק הוא מקומי.

תובנה זו ביחס להיקף תחולתו של חוק החוזים האחידים עשויה להשליך גם על פרשנות תחולתם של חיקוקים נוספים בעלי אופי רגולטורי ובפרט ביחס לחיקוקים ששאלת תחולתם במרחב טרם הוכרעה עד כה באופן חד משמעי.

הכותב שותף במחלקת ליטיגציה ויישוב סכסוכים במשרד עוה"ד AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'.

מאמרים נוספים

הסדר קינון – "נסטינג" – עו"ד מיכל מוזס

הסדר קינון – "נסטינג" – עו"ד מיכל מוזס

לפתור מראש את בעיית הלימונים: חברות נדרשות להסדיר את האפשרות של נושאי המשרה לנצל הזדמנויות עסקיות הנקרות בדרכם – עו"ד גדעון אבן אור – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'

לפתור מראש את בעיית הלימונים: חברות נדרשות להסדיר את האפשרות של נושאי המשרה לנצל הזדמנויות עסקיות הנקרות בדרכם – עו"ד גדעון אבן אור – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'

עוד מאמרים

קטגוריות מאמרים

  • תקשורת
  • מאמרי BDI
  • קורונה בישראל
  • מאמר מקצועי
  • החברות שהכי טוב לעבוד בהן
  • מגזר הבניה
  • דירוג עורכי הדין
  • דירוג Fico-Bdi
  • דרושים עובדים בחברות

חברות בזרקור

קבוצת הרציג נדל"ן

מצלאוי חברה לבנין

אבני דרך התחדשות עירונית

קטה יזמות בניה והשקעות בע"מ

מבני תמרה

א. אדלר נכסים

אודי ברזלי - עורכי דין

קישורים חיוניים

  • שאלוני עו"ד
  • התחדשות עירונית
  • חברות
  • מנהלים
  • מאמרים וחדשות
  • איך דירגנו?
  • אפשרויות פירסום
  • צור קשר

חברות בזרקור

  • אודי ברזלי – עורכי דין
  • סיטי פרוייקטים יזמות והתחדשות עירונית
  • סמי נופי ובניו בע"מ
  • דרא שיווק נדל"ן
  • קבוצת סן חן שיווק נדל"ן
  • גלעד מאי חברה להשקעות בניה ופיתוח
  • קבוצת אלוקל
  • רון ברנט ושות', משרד עורכי דין ונוטריונים
  • צ'רלי בוזגלו עורכי דין ונוטריון
  • יובל פלדה – משרד עורכי דין ונוטריון
  • שינדלר נחושתן מעליות

דירוגים וענפים בזרקור

  • עורכי דין דירוג ראשי
  • עורכי דין משרדי בוטיק
  • BdiCode
  • הכי טוב לעבוד
  • עורכי דין נדל"ן
  • עורכי דין מעמד אישי
  • עורכי דין לשון הרע
  • עורכי דין מסחרי
  • עורכי דין עבודה
  • עורכי דין צווארון לבן
  • פינוי בינוי – חברות בשלבי תכנון הפרויקט

המהדורות הדיגיטליות

  • חדש !!! BdiCode2021 המהדורה הדיגיטלית
  • חדש !! נדל"ן ובניה 2021 המהדורה הדיגיטלית
  • חדש !! עורכי דין 2021 המהדורה הדיגיטלית
  • חדש !! החברות שהכי טוב לעבוד בהן 2021 המהדורה הדיגיטלית

מעוניינים לקדם את העסק?
BDI מציעה מגוון אפשרויות

למידע נוסף

עקבו אחרינו

שפות

  • עברית
Site by Agent Digital
Secure site
Bdicode © Copyright 2018
↑